СВЕТО КРЪЩЕНИЕ НА ИВАЙЛА


ПРОДУКТ №: 1605

За празника Свето Кръщение на малката Ивайла от София,  в ателието дойде тя с мама, тате и нейният кръстник чичо Иво. Те разгледаха нашите артикули за кръщене, избраха шевицата, премериха рокличка за Ивайла. Обсъдихме останалите артикули, които те пожелаха, дизайна и шевицана и след проекти одобрени от мама Асена пристъпихме към изработката им. Допълнително кръстника ни донесе риза, която трябваше да бродираме с шевицата, но той пожела това да е много деликатно и ни посочи къде да се случи. За техния комплект използвахме прекрасната шевица Елбетица. Целия комплект за кръщенето  на малката Ивайла  се получи многокрасив и стилен с много бългаско настроение, което определено без съмнения ще допринесе и отрази на празника.

Всички наши комплекти, които изработваме за Свето Кръщение, а особено тези, в които присъстват български бродирани народни мотиви - шевиците стават прекрасни и уникални. Ателието на СтилЪ / KUGOart пожелава на Ивейла да расте безгрижно и в здраве, да има успехи във всяко начинание, да бъде благословена, смирена и пречистена за големите успехи в живота й!

Загадката, която се съдържа в древно-българските символи и кодирани знаци е мистиката в Българската шевицата, която ни защитава и пази чрез символиката на фигури и образи извезани в нея. Шевицата винаги е присъствала в красивите български одежди на нашите предци и ние в ателието на СтилЪ се стремим да я поддържаме жива и да намерим място й в съвременния бит и култура.

Нашето ателие ще Ви улесни, като Ви предоставим информация за всичко най-важно за кръщенето, което следва да се подсигури:

 

В избрания от вас ден на кръщенето в храма трябва да носите:

 • Свещи за кръщене

• Кърпа и хавлия за кръщене и комплекти за църква

• Обувки и дрехи за кръщене

• Сапун, кърпа и зехтин - комплекти за църква (Дар за храма)

• Торбичка /Кутийка за коса

• Торбичка /Кутийка за кръстче

• Питка, вино и мед

В някои храмове и църкви освен  посочените  артикули за кръщенето, присъстват още пчелен мед и червено вино.

Освен задължителни аксесоари за кръщене необходими за ритуала, родителите приготвят и такива, които да направят празника уникален:

• Покани за кръщене;

• Подаръци за гостите на кръщенето;

• Кутия за дрехи за кръщене.

 

KUGOart е на разположение да изработва за Вас уникални продукти съобразени изцяло с Вашите желания.

Ние сме на разположение за реализиране и на други Ваши идеи за бродерия върху хавлии, за кръщене или друго мероприятие.

KUGOart - ние създаваме усмивки и носим Вашето послание към близките Ви!

Традицията...

В различните региони на България има различни обичаи и ритуали за кръщенето, но на всякъде, най-важният човек в този свят ден е кръстника. Традиция е свързана с обстоятелството, че кръстника става духовен родител на детето, което кръщава.

Стара традицията повелявала вечерта, преди Светото Кръщение, жена от семейството да отправи покана на кръстина с бъклица вино, пита и печена кокошка. Част от тази традиция се пази и в днешни дни като ритуал н вякои краища на България, като кръстник се кани официално, но много по-рано преди кръщенето.

На следващата сутрин кръстникът занася детето в църквата. В единия край на бебешката кърпа / някога наричано повой, той слага приготвени от него свещ, китка и пешкир. И до днес ангажимент на кръстника е да занесе в храма китка за поръсване, свещ за кръщене, кърпа за бебето, както и нови дрехи и обувки за кръщелника си.

След ритуала в храма, той връща детето на майката с думите:

„Еврейче взех, християнче ти връщам”.

В някои региони, на прага на външната врата приготвят софра с питка, бъклица вино и китка цветя, върху която кръстникът настанява бебето и така го внася в къщата и оставя пред икона на света Богородица.

Обичаят е близки и роднини се канят на празнична трапеза. Всеки от гостите при влизането си в къщата поздравява с думите:

„Честито кръщене, честито име!”, а домакините  им отговарят: „Чест ти Господ дал.”

Пожелваме Ви светъл празник!